Friday, 26 December 2014

Life Is About CHOICE


"Life is about choice" - Ayat yang lecturer Economic selalu ulang.Hampir setiap kali kuliah. Memang, hidup kita memang sentiasa ada pilihan. Cuma, samada pilihan yang kita punya tu adalah yang terbaik atau sebaliknya.

Contoh :

Sebagai seorang student, rutin dan tanggungjawab kita adalah study. Ramai student fikir diaorang takde pilihan selain study.

Tapi itu fikiran diaorang. Siapa kata tak ada choice? Ada je....

Satu,kalau pilih study, Alhamdulillah. Harapan nak 4 flat cerah.
Kalau taknak study pun tak pe. Tapi nanti jangan nanges bila result exam keluar  T_T

Lagi contoh, menutup aurat itu hukumnya WAJIB.
Wajib ertinya perkara yang PERLU kita buat. Tapi, adakah kita tak punya pilihan disitu?
Siapa kata takde? Ada je pilihan....

Kalau pilih nak patuh perintah Allah, menutup aurat dengan baik, maka kita dapat ganjaran pahala.
Tapi kalau kita pilih yang sebaliknya.....sendiri jawab la....
Kita dikurniakan akal untuk digunakan bagi memikirkan sesuatu itu dengan waras dan realiti.

So, now...Who's say we have no choice in life? Jangan rasa terbeban dalam membuat keputusan. Pilihan itu ada. Cuma kita kena pastikan pilihan yang kita pilih itu tepat dan terbaik untuk diri kita.

Annyong! :)






Nota CH : Sementara kita hidup di bumi ini, boleh la lagi kalau nak guna sistem "try and error" Kat 'sana' nanti, nasib la....

CH selalu teringat bila Sir NAI nampak student dia macam complicated sangat nak decide something, mesti dia akan cakap macam ni : "Guys, you still remember what I'm talking abaout...Life is about CHOICE"    :)

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik