Sunday, 4 September 2011

Status : Andartu / Andalusia ....... Bermasalahkah ?
“Ada tiga benda yang telah Allah tetapkan semenjak dari rahim iaitu jodoh, ajal dan rezeki.”Typical kita,terutama orang Melayu menganggap bahawa tidak elok jika ada anak dara yang melewatkan jodoh,apatah lagi sudah berniat dari awal tidak mahu berkahwin.

Bila datang pula pada pihak ibu bapa,bertambah kecohnya.Mana si ibu tidak berhenti berleter bertanya bila mahu berkahwin,si ayah turut menyokong dari belakang.

Bila ada di kalangan kita punya anak dara yang sudah lanjut usia,terus di katakan anak dara  tidak laku,tak punya seri,perlu mandi bunga,minta air jampi pada tok bomoh dan pelbagai lagi......wajarkah itu semua di lakukan?

Kenapa tidak,kita berbalik pula pada " Jodoh itu di tangan Tuhan" . Setiap dari kita sudah di tentukan takdir masing-masing.Jangan risau jika jodoh sedikit lambat sampai,kerana pasti setiap yang di takdirkan itu punya sebab mengapa ianya di lewat/di percepatkan.

Yang mampu di lakukan,hanya berusaha dan teruskan usaha tanpa lelah di samping berdoa pada DIA....kerana  DIA Maha Mendengar.

Jangan nanti,ada golongan andartu ini merasa terdesak terus mengambil jalan singkat merampas milik orang lain.Pada saya,sebagai seorang yang namanya perempuan,kita memahami bagaimana perasaan perempuan lain.Jangan sesekali berniat mahu merampas kebahagiaan rumah tangga orang lain.Takut-takut nanti,mahligai yang kita bina atas air mata derita orang lain pula di rampas,mahukah kita jadi begitu?Fikir-fikirkan.......

Bilamana kita punya niat mahu hidup bahagia,aman tenteram di samping insan tercinta,pastinya orang lain juga mempunyai niat yang sama.Hidup jangan terlalu mementingkan diri sendiri hingga mengakibatkan hidup orang sekeliling pula yang merana.

Namun,andai sudah berkali di tepis jodoh tetap berpihak pada milik orang,langsungkanlah dalam keadaan yang di restui oleh semua pihak.Barulah mahligai yang di bina di berkati oleh DIA......

P / S : Merasa terpanggil tiba-tiba bilamana terbaca satu artikel tentang seorang andartu yang bermain cinta dengan suami orang hingga sanggup menghantar MMS gambar yang tidak sepatutnya di pandang oleh lelaki yang tidak halal baginya untuk digauli.
Barangkali sudah terdesak untuk bersuami agaknya......

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik