Friday, 23 November 2012

Bijak Atur Masa ,Jangan Seksa Orang LainKita semua di berikan dengan kadar masa yang sama.Tetap 60 saat.60 minit,dan 24 jam.Tak lebih dan tak kurang.Semua sama.

Tapi yang membezakan antara kita adalah cara kita dalam menguruskan masa.Seseorang yang bijak menguruskan masa tidak akan pernah memberi alasan 'tidak sempat','tak cukup masa' dan sebagainya.Seharusnya,setiap perkara perlu di rancang.Itulah gunanya jadual yang ada.Itupun kalau ada jadual laaaaaa........

Bila kita bijak menyusun masa dengan aktiviti yang ingin di jalankan,secara langsung ia bukan sahaja  memudahkan diri kita sendiri,tetapi juga memudahkan pihak-pihak yang lain.Dan secara tak langsung juga akan memwujudkan suasana persekitaran yang positif,tenang dan menyelesakan yang lain.

Please la,jangan buat kerja last minit sangat.Sekali je,tak apa jugak.Tapi kalau dah setiap kali,memang orang pun akan meluat bila kena tempias pada pihak yang lain.

Bila bekerja,kenalah ada disiplin.Kena pandai atur masa.Biar teratur.Jangan jadi macam pepatah : 'Yang di kejar tak dapat,yang di kendong berciciran' . Pentingkan kualiti,bukan kuantiti.

p/s: Kalau selalu sangat bekerja dalam keadaan tergopoh gapah,boleh cepat dapat sakit jantung tau dak ! 

No comments:

Post a Comment

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik