Sunday, 29 May 2011

Bila berbicara berlandaskan emosi



Pagi2 indah mcm ni ada jugak yg nak menyemakkan otak aku.Haiiisshhh,ada ajew benda yg dia x puas hati.Kenapa hati tu sarat sangat dgn hasad dengkinya?kenapa penuhkan kepala otak dengan fikir nak buat aku sakit hati ajew?? Tak faham aku dengan hamba allah ni.Dia kira dia ajew yg bagus.semua cakap dia semuanya nk orang iyakan saja.Bila orang beri komen atau pandangan,betul2 di hentam habis-habisan.



Aku pun sebenarnya tak ada hati langsung nk komen apew2 statement yg kamu buat.Tapi kamu yg mulakan dulu minta aku pertahankan apa yg kamu sedang perdebatkan.jgn salahkan aku kalau tak dapat nak mengakui kata-kata yg keluar dari mulut kamu.kerana bukan semua kenyataan kamu itu betul. kadang-kala kita juga harus terima kelemahan pada diri dan mengakuinya.Lepas tu,pandai2 ler perbaiki mana yg perlu.Kamu jgn ingat kamu punya pendidikan tinggi,punya rupa,kerjaya hebat,orang x berani nak menidakkan kata-kata kamu.Cukup2lah keluarkan statement yang hanya akan mengundang perkara yang tidak baik yg mana akan balik semula kepada kamu.sekaligus terus akan menunjukkan kelemahan diri kamu sendiri.siapa yg malu,kalau bukan diri sendiri???.rasanya hari ini mungkin hari terakhir aku jengah wall dan membaca status kamu. tak kuasa aku nk melayan.daripada melayan perangai kamu yg tah apa tu,baik aku habiskan baca novel aku tu,lagi byk pekdahnya...... tak dew nk terasa sakit hati ke,sakit mata ke,penat jari nak menaip ke-x akan wujud lagi lepas ni-




Lagi satu,jgn suka2 nak value or judge orang tak tentu pasal.baru kenal beberapa minit sahaja di fb tu,ada hati nak judge orang gaya macam dah kenal lama.Entah2,diri sendiri pun kamu belum kenal bro..... ( haissshhh,memang bikin aku betul2 hanginnn hr ni.elok2 pagi ni sejuk jew,terus membahang) huh.....!!!

Lepas ni kamu x akan pernah nampak lagi nama aku.cancel aku nk approve friend request yg juga kawan si mangkuk  tu.Sorry ya bakal sahabat.lepas ni notifacation aku pun x akan penuh dgn nama kamu sahaja.Biarlah jumlah kawan sedikit,janji setiap kawan itu dapat beri saya ilmu yang berguna.bukannya dapat kawan yg cuma nak cari salah dan keburukan orang lain.

Hidup ni biarlah saling ingat mengingati,berkongsi perkara / ilmu yg baik.barulah ada ertinya persahabatan itu.kalau setakat add friend tapi nk buat sakit hati sepanjang masa,baik x payah..... -buang masa aku jew layan benda2 mcm ni.baik tak payah wujud langsung orang mcm kamu......

Puas hati sy bila dapat luahkan segala yg saya rasa hari ni.Jarang saya nk guna perkataan 'aku' tu.... tapi itu ajew lah kot cara nk tunjuk yg saya memang angin gilerrr2 dgn mangkuk tu.Sesedap rasa dia kata kita komen ikut emo,yg dia tu komen x ingat dunia,x fikir perasaan org lain,ada mangkuk tu fikir kew??? Bro,lain kali kalau nak org hormat atau nak suruh org beradab dengan kamu,kamu tu harus mulakan dulu.respect to each other.jgn hanya pada satu  pihak saja.itu namanya x adil.......!!!!

panjang pulak sy membebel ya.... sory.  tak sengaja. nasib baik dlm diri ni masih ada sisa2 sabar.lastly sy keluarkan kata maaf. tapi maaf itu tak bererti saya salah.biarlah dia rasa puas.sebab sy tahu siapa saya.bajet cakap mcm mangkuk tu kenal sgt dengan sy( sy pun msih lagi tercari-cari mcm mn mangkuk tu boleh jd friend fb sy sblm ni)-pd hal,apew pown dia tak tahu pasal  saya.Andaian jew lebih.....huhhh...!!! nk buat dosa kering pun tak berbaloi.bukan dapat pahala,azab lagi la....

   p / s  : sy out. nk sejuk2 kan kembali otak and hati saya sekarang. ber'chat' dengan DIA lagi best.... x akan ada wujud sakit hati apatah lagi kata2 buruk.semua yg terbaik dari-Nya.....  -terima kasih atas  kasih sayang-Mu...... ^_^

Chicken Pox

Assalammualaikum...

Selamat pagi semua.....

Nak share something......Last week(rabu) lagi nk share sbnrnya,tapi x sempat.nk share psl chicken pox pd semua.rasa2nya time budak2 dh kena kot,kan?sbb at least sekali dlm hidup jew kita akan rasa benda ni.Tapi sy pown x igt sy dh kena ke belum...... huhuhu.

Melalui info yg sy dpt dr sumber2 yg boleh di percayai,penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin. pastu,ada lagi tanda2 seseorg itu kena chicken pox iaitu:
  • Demam tinggi
  • Batuk, selsema dan sakit tekak
  • Mata berair dan sensitif kepada cahaya
  • Sakit otot
Dan yg sy nak kaitkan kat sini adlh,petang rabu tu time Along dtg ambik sy kt office,dia tetiba suruh sy dok belakang.Mula2 pelik jgk.Dh bukak pintu depan dh pown,tpi Along ckp jgk,g duduk belakang.Sy pown ikut ajew lerr.....Tah apew2 Along nih.....

Dh ada dlm keta tu bru dia explain yg dia bru kena chiken pox.Mak ai,umo dh nk msuk ke angka 4,bru nk kena kew??Igt time budak2 jew..... hahahaha(oopppss,jahat punya adik gelakkan Along dia.... :P ptut ler pg tadi nmpk mcm x sihat jew....)
Tapi bila dgr jew Along kena chiken pox,terus sy x pndang dh muka dia.Takut berjangkittt..... ( teruk betul adik ko ye long,xnk share sakit tu)-Kemain lagi dia siap offer nk hntr sy duduk ngan maksu kejap kt shah alam........ kui3.... sy diam ajew.tgh fikir.xpyh ler long.dh kalau duduk kt umah maksu,sapa pulak nk hntr adik g kejew,kan??? so,menahan lerr duduk dlm 1 rumah.Sy xder hal coz mmg tiap2 hri mmg kejew dok memerap dlm bilk jew.......

So,dalam seminggu lebih tu lerrr sy merasa jd "mem besar" dok belakang.Entah apew agknya org kata eyh tgok sy sorng2 dok belakang sedangkan kerusi depan kosong??? hahahaha..... nk2 time jln tgh jem,kereta plak gerak mcm apew tah(entah2 semut lagi laju kot dia bergerak dr keta ni) :p
Semua perkara sy kena bantu ar time tu.... beli kan mkn b4 g kejew untk Along(dh muka penuh ruam.mcm mn nk g tempat2 awam kan??? )-ini lerr kekurangan nye kalau lambat kawen ,long..... xdew sape nk jaga kamu.G cari cepat kakak ipar untuk adik.... :P - boleh adik retired jadi penjaga kamu...... hehehe ( lawak jew ,Long. Along mmg is d best brother in d world lahhh....!!!!  ^_^

Dekat seminggu jugak lerr Along MC.kesian,kan??? Tapi don't worry,sekarang dah ok semua.Saya pun dah pencen jadi "mem besar"......huhuhu......  "byk cantik ko nk duduk depan terus,ingat Along driver ko kew???" keh3, Along x kasi chance langsung.....bukan selalu......hahahaha..... :P tapi kan nasib baik saya x berjangkit chicken pox tu.sebab sy memang dah kena kot...... syukur alhamdulillah.....

p / s  : Hari minggu.ramai tak yg join Perhimpunan hari belia??? hari ni last day,kan??sy tetap nak teruskan bc novel sy...... dh excited giler2.tapi belum smpai part nk kuar air mata lagi.panas hati ada pd heroin dlm ini novel..... huhuhu.......  -peace-


Saturday, 28 May 2011

Aktiviti menghabiskan duit

Assalammualaikum...

Hari ni rasanya nk rest cukup2. Kepala mcm tak betul ajew ni.Tak cukup tidur gamaknye.Pagi tadi time kat tution centre pun dah beberapa kali menguap,tahan ngantuk.Nasib baik bwk earphone,boleh ler lyn2 lagu smbil mark kejew students tu.Kalau tak,mau tertidur jugak kt meja tu...... kerenah student2 pun ok hari ni-so mood sy ok2 saja..... :)

Semalam pulak,time kejew mcm biasa, 9a.m-6 p.m.Lepas tu sambung pulak di tution centre smpai pukul 10.30.Cukup penat sebenarnya.Dah pulak semalam Aeon Jusco buat hari J-Card,lepas abis jew kerja mlm tu,kwn pulak ajak join jengah JJ jap tengok apa brg lagi yg tggal untuk j-card day semalam.Maklumlah, kalau dah J-card tu,org punye la ramai giler,nk cari parking lagi lama dr shopping brg2 kt dlm tu.Saya teragak2 nk pegi sebenarnya(bila rasa badan betul2 penat dan minda sgt2 letih....)but at last,sy setuju jew join.nk teman kwn ler punya psl.Lagi pula,Jusco sebelah rumah je.




Dalam kepala ni nak cari jeans barang sehelai dua.Faham2 jer la,jeans tu beratus,so,time j-card,boleh dpt 50% potongan.Sukanya aku~~~ So,semalam dpt ler grab jeans tu.Itupun,dah x byk brg yg tinggal.Jusco tutup pukul 12,peginya jam dah hampir 11,maunya tak kedai2 kt dalam semua nk close dah.Tapi orang semua buat dunno juga, still ghairah jugak dok pilih brg2.

Rambang mata jugak tengok semua brg2 ada 50% potongan.daripada handbag,t-shirt,blouse,jeans(yg ni dah beli awal2,kasut etc).Terpusing-pusing tengok brg keliling.Nasib baik saya ni jenis yang cukup payah nak beli brg(mean,sy kena belek smpai puast hati,smpai berkenan,bru sy beli.... kalau x,mmg byk masa sy terbuang belek2 brg jew la.beli nya tak pown) hehehehe......yang jadi mangsa sure ar kwn2 perempuan n along saya.kwn2 perempuan still boleh thn lagi dgn perangai sy ni(rasa2nya lebih kurang jew perangai kita orang kot),just along jew yg kdg2 x larat tunggu time sy shopping.tapi nk buat cmne,layan ajew la along adik ko yg sorang nih.... :p

Semalam kan pegi j-card pun dah saat2 akhir nk tutup,so,kalut semacam ajew kwn nih takut x sempat nk beli brg yg dia nk(rasa2nya,smlam dia beli jeans n t-shirt kot)tapi,sy boleh plak dgn slumber ckp "jom singgah POPULAR dulu,nk tengok novel baru"(niat nak tengok kalau2 stock novel Doktor Cinta dah sampai atau belum sebab 4-5 kali singgah,stil out of stock) tapi mlm tadi hampa lagi-adehhhh~~~~

Sementara tunggu kawan g withdraw duit kat atm(x pun kat hubby dia kot),sy pusing2 dlm Popular cari novel DC tu,tapi tanye chasier mmg stock x smpai lagi.....huhuhu..... jalan2 lagi,cuci mata.tiba2 teringat kwn fb merangkap kembar sy(sbb byk persamaan antara kami,kan ain kan,kan???.....hahahaha) Ain ckp novel 7 Hari Mencintaiku hasil penulisan Siti Rosmizah tu  mmg best.....Tapi mmg x di nafikan novel2 hasil dari tangan penulis ini mmg best.Antaranya Lafaz kan Kalimah Cinta Mu, Cinta Kau Dan Aku, Andai Itu Takdir Nya-semuanya memang mengeluarkan air mata lerr.... layannnnn terus.....huhuhu...-harap penulis jgn kering idea untuk terus berkarya ya..... ^_^

 sempat agi aku snap ini buku time tggu kwn ngan hubby dia cari brg.


So,cari punya cari,dari satu rak ke rak yg lain,akhirnya jumpa jugak.....yesssss!!! Suka aku..... Itupun tinggal satu ajew lagi buku tu kat rak.Terus gapai,ambik purse then g bayar.Kawan sy geleng kepala tgok sy snggup beli novel tebal harga rm 32.90(tapi sbb sy member,so ada potongan ya....)-siap perli lagi kat sy.dia kata kat dpn chasier tu"ha Ain,brg2 ko tu jgn lupa atas meja chasier tu.ko ni bukan boleh,pantang dh jumpa novel,semua benda nak lupa jew.....!!!- wek, tetiba bebel2 plak tgh2 mlm ni..... adeehhh.buat muka seposen dh lerr....jgn layan. tapi last statement dia mmg x bleh blah"ain,weekend ain cuti x g office,msti bleh abis baca novel tu kan??? lepas tu,org nk pinjam eyh......" mak ai,bukan main tadi memerli,(tapi seriously sekali pun x penah ambik hati)tapi nk pinjam gak at last,kan.saya??? iyakan ajew la pdhal ada 3 buah novel dia dh pinjam(maybe untuk cousin2 dia kut) tapi jgn buat2 lupa nk pulangkan suda ler ya..... ( main2 ajew ye Mie, kalau2 awk trbc bende ni.... x dew maksud papew ye sist :p)-peace-

So, semalam,dlm pukul 12 mcm tu baru ktaorng kuar JJ.itupan sebab JJ dah halau kitaorng(dh tutup semua lampu,ta fhm2 lagi kew) :P  gamaknya kalau JJ still agi x tutup,entah pukul berapa balik mlm  tadi,entah lerr.dah ler esok pagi2 nk kena g tution centre lagi- dah tugas kan,so jalankan tanggungjawab anda- ^_^

So,skrng dh smpai masa nk start baca ini novel.Dah terasa mcm novel tu memanggil-manggil srh baca.Sebab sy ni kalau dh start bc,mmg payah nk lepas.so,kena make sure semua keje dh beres,baru boleh layan novel dgn amannya.......yeayyy...-layan perasaan lerr aku mlm ni- huhuhu.....

p / s : tak pasti akak sy Mary Anm g kew x eyh J-card semalam??? sbb bab2 ni dia paling alert skali.siap tag nama kat FB agi kalau wat status fb dia..... and pada kembar sy (ain) ko dh baca belum latest novel siti rosmizah ni??tapi kan,kembar di sini nk pesan better ko study je account tu.... lagi penting.... :) masa depan tu...... huhuhu...
.
Ok,out.sudah start nk lyn perasaan ni.Siap standby tisu kt sebelah.takut mlm nnti banjir jew bilik aku ni .Mau terkejut along nnti tgok rumah dia ......hahahaha..... -peace-

Sunday, 22 May 2011

Dugaan-Nya.....Pasti Ada Hikmah Setiap yang Terjadi.

Assalammualaikum.....

Semalam selepas pulang dari pusat tusyen,sayasempat menonton berita di tv.Terpaku sebentar apabila mendengar peristiwa kejadian tanah runtuh Hulu Langat yang melibatkan Rumah Anak2 Yatim dan Anak2 Kebajikan Madrasah Al-Taqwa.Siapa sangka perkara sebegini akan berlaku tiba-tiba.Tambahan pula ketika itu,anak-anak semuanya sedang sibuk melakukan latihan nasyid untuk acara menyambut rombongan dari Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS)-Itulah kuasa ALLAH,bila dia menyatakan maka "Jadilah engkau",maka terjadilah ia.Tiada apa yang dapat mengelaknya lagi melainkan hanya memohon ampun dan pertolongan dari-nya.

Setakat yg di ketahui,seramai 13 orang yg sudah terkorban dalam bencana ini.Innalillah saya ucapkan dan takziah buat ahli keluarga yang terbabit.Sesungguhnya "Semua yg ada di bumi itu akan binasa,dan tetap kekal Dzat Tuhanmu yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan" (AR-RAHMAN:26-27)

Di sini saya lampirkan serba sedikit laporan akhbat tempatan Utusan Online berkaitan bencana yg berlaku.

13 maut, 3 tertimbus

Mangsa dikenali dengan nama Hairi dibawa ke Hospital Ampang, Kuala Lumpur, semalam.



HULU LANGAT 21 Mei – Seramai 13 penghuni Rumah Anak- anak Yatim dan Anak-anak Kebajikan Madrasah Al-Taqwa, Felcra Semungkis, Batu 14, di sini, maut akibat tertimbus setelah tebing sebuah bukit berdekatan runtuh dan menghempap khemah yang mereka duduki.
Sehingga pukul 1.30 pagi, operasi mencari dan menyelamat mangsa-mangsa masih diteruskan dan terdapat tiga lagi penghuni dipercayai tertimbus.
Seorang mangsa tertimbus, Abang Iwan, 33, berjaya diselamatkan pada pukul 10.20 malam.
Mangsa yang maut dikenali sebagai Azrel, Nael, Eqim, Zaim, Rahimi, Angah, Boboy, Zaid, Abang Farid, Shahrul, Lokman dan Hasril berusia empat tahun hingga 30-an.
Mereka terdiri daripada 12 kanak-kanak dan seorang dewasa.
Ketika kejadian pada pukul 2.30 petang mereka bersama yang lain berada di dalam khemah tersebut untuk berlatih nasyid bagi meraikan kedatangan rombongan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) pukul 5 petang.
Khemah itu dipasang untuk majlis tersebut yang terletak bersebelahan tebing.
Operasi mencari dan menyelamat mangsa yang dilakukan dengan membuat dua terowong turut mengalami kesukaran berikutan hujan lebat petang ini dan menyebabkan berlaku pergerakan tanah.
Seramai sembilan mangsa termasuk dua dewasa dibawa keluar dengan selamat. Kesemua mereka dihantar ke Hospital Ampang dan Hospital Serdang untuk rawatan lanjut.
Mangsa yang terselamat pula dikenali sebagai Khairul, Hairis, Harris, Aizat, Alaudin, Shafiz, Akmal dan pekerja rumah berkenaan, Abang Din.
Dua mayat dibawa keluar pukul 4.25 petang diikuti mangsa-mangsa seterusnya kira-kira dua jam hingga tiga jam kemudian dan dibawa ke Hospital Kajang.
Rumah itu menempatkan seramai 49 orang yang terdiri daripada kanak-kanak yatim dan lima penjaga.
Seramai 500 anggota pasukan penyelamat terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat iaitu anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Ampang, Bangi, Kajang, Selayang, Serdang, Cheras dan Pandan, polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela).
Mereka turut dibantu Unit Anjing Pengesan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan sebuah jentolak milik swasta.
Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata, runtuhan tanah itu merupakan yang terburuk pernah berlaku dalam sejarah di kawasan tersebut.
Beliau berkata, pihaknya dan agensi penyelamat lain mengalami kesukaran mencari mangsa yang tertimbus kerana struktur tanah yang lembut serta bergerak.
Menurut Khalid, pasukan penyelamat terpaksa membuat dua terowong untuk mencari dan menyelamat mangsa yang tertimbus.
“Ekoran keadaan hujan, kemungkinan terdapat runtuhan yang akan berlaku di kawasan ini. Saya nasihatkan orang ramai agar tidak datang ke kawasan ini kerana berbahaya,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.



http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DkWXf2Iq_tPQ%26feature%3Dplayer_embedded&h=0aa4c

 Ini pula video berkitan kejadian tersebut.(Sumber dari youtube)

Sementara itu,TPM,Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengeluarkan kenyataan dalam menghulurkan bantuan kepada keluarga yang terlibat dalam bencana.Syukur Alhamdulillah,besar pahalanya kita meringakan beban orang lain.-Hanya ALLAH sahaja yg dapat membalas jasa2 kalian yang menghulurkan bantuan kepada mangsa2 terrsebut. ^_^ .Saya hanya mampu mendoakan dari jauh.Moga ALLAH mendengar doa-doa saya buat mereka semua.Di bawah ini,ada butiran lanjut berita berkenaannya......

TPM umum bantu mangsa

HULU LANGAT 21 Mei – Tan Sri Muhyiddin Yassin malam ini mengumumkan kerajaan akan memberikan bantuan RM10,000 kepada setiap keluarga mangsa yang terkorban dalam tragedi tanah runtuh melibatkan anak yatim, warden dan kakitangan Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Kebajikan Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat.
Selain itu Timbalan Perdana Menteri berkata, kos perubatan bagi mangsa yang cedera akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.
“Begitu juga segala keperluan pengebumian mangsa yang meninggal dunia akan ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Pusat,” katanya kepada pemberita ketika melawat tempat kejadian.
Muhyiddin berkata, kerajaan akan menunggu laporan penuh siasatan berhubung tragedi itu sebelum memutuskan langkah seterusnya.
Beliau berkata, kejadian malang itu mungkin berpunca daripada keadaan tanah yang tidak stabil dan hujan lebat.
“Saya telah mengarahkan Datuk Seri Noh Omar (Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor) dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai untuk menguruskan segala urusan berkaitan kejadian ini,” katanya.
Dalam pada itu, Muhyiddin merakamkan ucapan takziah kepada semua waris mangsa kejadian malang itu.
Beliau berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor turut merakamkan ucapan yang sama.
“Turut merakamkan ucapan takziah dan simpati, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah,” katanya.
Selain itu, beliau berkata, usaha mencari dan menyelamat akan diteruskan.
Gambar-gambar Tragedi Tanah Runtuh di Hulu Langat


Khemah ditimbus tanah akibat runtuhan tebing bukit.




SEBAHAGIAN anak-anak yatim kelihatan sayu menunggu berita rakan-rakan mereka yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Hulu Langat, semalam. – MINGGUAN/Shefry Moniz




Orang ramai dan anggota penyelamat memenuhi lokasi kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Kebajikan Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat, semalam.








TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempat melihat kerja-kerja menyelamat sebaik tiba di tempat kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Kebajikan Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat, malam tadi.




JENAZAH mangsa-mangsa tragedi tanah runtuh ditempatkan di sebuah surau dekat tempat kejadian tanah runtuh di Hulu Langat, semalam.




Salah seorang mangsa kejadian tanah runtuh dibawa ke Hospital Ampang, Kuala Lumpur, semalam.



P/S  :  Barangkali ada sesuatu yang ALLAH ingin tegur pada hamba2-Nya.Insafi diri atas apa yang berlaku.Redhalah dengan segala ketentuan dari-Nya.Pasti ada hikmah yg besar di sebalik semua yang terjadi.Sentiasa muhasabah kembali,dan renunglah diri masing.Mungkin dengan cara seperti ini baru dapat membuka mata dan menyedarkan kita dari kesilapan yg sudah kita perbuat.Wallahhualam.....

Mengapa Kita Berkahwin

Assalammualaikum....
Salam Ukhwah buat semua. Syukur ke Hadrat Ilahi kerana masih membenarkan saya bernafas di bumi-Nya.....
Saat ini otak saya sedang terfikirkan sesuatu.Sebenarnya sudah lama saya bersoal jawab sendiri.Berteka teki kenapa ia terjadi dan bagaiman ia terjadi.Beberapa bulan lepas,saya ada menerima khabar tentang seorang rakan yang bakal mendirikan rumah tangga.Ianya pastilah satu khabar gembira buat semua termasuk saya kerana sudah sampai rezekinya untuk berumah tangga.(walaupun umurnya muda dari saya)Perkenalan rakan dengan calon suaminya bermula dari sebuah laman sosial.Pada mulanya,saya sukar juga untuk mempercayainya.Iyalah,zaman sekarang,kita tidak boleh terlalu mudah untuk mempercayai seseorang yang begitu asing dengan kehidupan kita.(even keluarga sendiri pun sudah tidak boleh di percayai sepenuhnya pada zaman ini)

  
Kelihatannya rakan saya itu amat-amat yakin kalau si Adam memang tercipta buatnya.Saya ada juga bertanya "bagaiman kamu terlalu yakin kalau si Adam memang jodoh yang di tentukan buat kamu"???.Ketika itu saya bersama rakan sedang keluar makan setelah tamat waktu bekerja.Dia lantas menjawab: "Entahlah.Tapi semuanya datang dari hati.Hati saya terasa ringan untuk terima dia selepas saya sendiri lakukan solat Istikharah.Dan saat tu juga saya merasakan yang saya sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri(rakan saya ini masih belajar).Dan saya menyambung lagi pertanyaan padanya:"tapi kamu kan baru sahaja beberapa bulan mengenalinya,itupun setakat berchatting.Berchatting setiap hari tidak bermakna kamu mengenalinya,takkan secepat ini mahu langsungkan pernikahan?ujar saya pada rakan tadi.Rakan saya masih lagi menjawab dengan jawapan yang sama seperti di atas tadi.

 Saya faham bila mana rakan saya mahu melangsungkan pernikahan mereka secepat mungkin adalah untuk mengelakkan timbulnya fitnah.Lagi pula,memang tidak elok untuk bercouple-couple ni(sudah banyak rasanyaa artikel berkaitan hal ini) Saya pula,tidaklah sampai tidak bersetuju dengan tindakannya yang saya rasa agak terburu-buru untuk mendirikan masjid,tapi pada saya,kita seharusnya kena kenal dulu siapa bakal pasangan kita.Kita ni nk hidup bersama hingga akhir hayat,bukan setakat sebulan dua atau setakat anak cucu sahaja.Memang orang kata,"bercinta selepas berkahwin adalah lebih indah".Saya juga turut bersetuju ttg itu tapi walau bagaimana jua pun,kita tetap kena kenal terlebih dahulu sifat2 bakal pasangan kita(takut2 nnti akan timbul penyesalan)Saya masih tertanya-tanya apa rakan saya ini sudah benar-benar bersedia memikul tanggungjawab sepenuhnya sebagai seorang isteri?(kerana tanggungjwab itu terlalu berat untuk di pikul andai diri belum betul2 bersedia untuk menghadapinya.Sebelum kisah rakan saya memberitahu ttg perkara untuk dia mendirikan rumah tangga,dia sudah memberikan bunga-bunga kata atau hint pada saya yg dia juga sudah mahu melangkah ke gerbang perkahwinan.

Teringat lagi saya dialognya pada suatu malam ketika dalam perjalanan pulang ke rumah.Katanya:"Seronok kan kalau sudah berkahwin.Ada orang yg akan temankan kita,jaga kita,ambil berat pasal diri kita,mesti seronok,kan???"Rakan saya mengutarakan soalan itu pd saya.Pada mulanya saya hanya tersenyum mendengar kata2nya itu.Saya sangka dia berkata begitu sebab  baru sahaja menghadiri majlis perkahwinan seorang rakan sekerja  pd petangnya.Tapi saya balas juga kata2nya dengan berkata "jgn ingat seronok sj.....Perlu sedar byk perkara yg menanti dan tanggungjawab yg harus di pikul" Kalau benar2  sudah bersedia, x apa...... Kalau setakat nak merasa seronoknya,baik hentikan.Perlu fikirkan lagi untuk beribu-ribu kalinya sebelum membuat keputusan.

Saya pula kalau di tanya apa saya sudah bersedia untuk berumah tangga???? Saya diamkan ajew.Sungguh,mmg takut bila di fikirkan hal yg satu ini.Sedar jew diri ni mmg x pernah bersedia lagi....Saya memang x boleh nak fikirkan ttg bab ni.Bila saya fikir kisah rakan saya tu,saya tanya pd diri sendiri,"kalau aku jadi dia,agak2nya aku bersedia kew nk pikul semua tanggungjawab selepas kahwin??? Uiissshhh,byk benda yg nak kena fikir tuuu.... Mcm2 benda saya fikirkan.Antaranya:

Sudah bersedia kew nk menjalankan tugas sebagai seorang isteri?


Tak takut kew tetiba timbul rasa bosan(dh hari2 mengadap muka si dia ajew??)

Boleh kew kita faham antara satu sama lain??
Boleh kew kita penuhi apa yg si dia ingini?
Boleh kita terima dan anggap keluarga si dia mcm keluarga sendiri-rapat mcm kita lyn parents kita jugak,boleh kew?)

Sanggup share anything dengan si dia??( sebab sebelum ni kita x perlu share apa2 kan??)
Dah sedia nak harungi suka-duka/pahit manis bersama?? ( xkan nak share yg best ajew kot.Kalau camtu,baik xyah kawen.... )

Then,kalau dh ada anak,snggup x bila lena kita terganggu time anak merengek tgh2 mlm?
Dh pasang strategi kew cmne nk lyn kerenah anak2 dgn "bapak pd anak"...? ( yg ni buat sakit pela.nk melayan anak2 buah 6 org tu pun dh lelah rsnya buat sy..... tapi kalau ank sndri nnti,dh x bole nk elak2 dah,kena hadapi jugak ler kan....kan....??? )

Dah bersedia kew nk rasa sakit hati?makan hati berulam jantung kew?? dh sedia dah kew?












 Kalau saya.jujur ckp,satu benda pun saya x sedia lagi..... Mungkin belum cukup matang gamaknya nak terima title "ISTERI"....huhuhu.... (byk lagi benda lain nak saya capai)
Kalau bertanya pada yg sudah mabuk bercinta or dia mmg sudah betul2 bersedia,jwpn dorang mestilah"saya dah bersedia nak lalui hidup bersama,InsyaALLAH,saya mampu...... " Indah sesangat.(moga x karam di tengah jln sudah lerr mahligai korang.... ) :p


P/S   :Saya cuma nak kongsikan apew yg saya rasa nak luah n apa yg sedang dlm fikiran saya.xdew nak kaitkan dengan siapa2 pun...... sungggguuhhh..... ^_^   PEACE







Jika perkahwinan itu di bina atas dasar agama,pastinya ianya akan selamat.So,fikir2 ler balik kenapa anda buat keputusan untuk berkahwin..... Pastikan matlamat anda itu nyata ya.... :)


Nah, ini ada sedikit petikan Doa Untuk Kebahagiaan dalam rumah tangga untuk saya kongsikan pada semua. Amal2kan lah ya.... ^_^


Maksudnya : Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa. (al-Furqan 25, ayat 74)Maksudnya : Maka tersenyumlah Nabi Sulaiman mendengar kata-kata semut itu dan berdoa dengan berkata: Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai dan masukkanlah daku dengan limpah rahmatMu dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh. (an-Naml 27, ayat 19)Maksudnya : Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah dia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah dia dengan berkata: Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu). (al-Ahqaf 46, ayat 15)

P/S  :  Untuk amalan,tidak perlu dibacakan daripada awal ayat. Memadai dengan dibaca bermula daripada رَبـَّــنـَــا atau seumpamanya yang bermaksud "Wahai Tuhan kami..." dan maksud-maksud lain yang hampir sama dengannya. 


Selamat berbahagia buat semua..... ^_^

~~~~~~ :::::::~~~~~

Saturday, 21 May 2011

Kemahuan Anda,Hidup Anda

Assalammualaikum.

Hari ni saya nak kongsikan satu rahsia macam mana kita nak kekalkan kesihatan diri.Zaman sekarang ni dah bersepah produk kesihatan,kecantikan,produk makanan tambahan,program pelangsingan badan,dan mcm2 lagi.... so,xdew mende ler yg nk di risaukan,kan..kan????Tapi bukan semua orang mampu nak dapatkan rawatan yg sgt2 lah mahalnya,mengalahkan pendapatan sendiri pulak.(Jgn x tahu,ada jew org yg snggup ikat perut berlapar semata-mata nk cantik.....cmne tue???So,kat sini saya share dgn anda semua mcm mana Nabi kita,Muhammad S.A.W menjaga kesihatannya.Kalau nak bandingkan zaman dulu dgn zaman sekarang,mana ada pusat2 kecantikan mcm yg kita ada sekarang ni,kan?Tapi mcm mana Rasullullah boleh mantain sihat jew(yg ni kena ambik tahu....Rasullullah bukan x pernah sakit tapi hanya beberapa kali shj dlm hidupnya baginda sakit.)
Pada yg rasa2 tengah x berapa nak sihat tu,jom layan petua2 Nabi kita ni.Tak dew lerr kejew nk membuang duit mencantikkan badan,tapi hasilnya...... huhuhu,sunggguuhhh mengecewakan..... :(((

Baginda selalu bangun sebelum SUBUH...
Haaa..... baca tak...??? Jelas ke tidak...???Siap highlight lagi niiii...... heheheh... So,maksudnye apew??? Sudah sedia maklum,ramai di kalangan kita yg memang susah btul nk tingglkan bantal -selimut time pagi2 tu.....(kdg2 sy pun camtu jgk....addeeehhh... :( .Nak2 lagi bila time ujan,lagi lerr berganda-ganda moodnye nak berlingkar ats tilam tue..... ( tapi kalau nak tahu,org yg malas or liat bgn pagi ni dh kena selimut dgn kulit b***,sbb tu malas nak bgn tu)huhuhu....imagine,sanggup kew kita menyelimutkan tubuh mcm tu...??? Tepuk dada,tanye sama hati masing2 ya..... ^_^ . Bangun pagi ni byk faedah sebenarnya.Rasulullah sentiasa mengajak umat2nya untuk melaksanakan terlebih dahulu solat2 sunat sementara menunggu Azan Subuh. Mcm2 solat kita boleh buat spt solat tahajjud,solat istkiharah,solat taubat dll( kalau buat secara berjemaah,lagi berganda2 reward yg akan kita dpt)..... Tak pun,kalau rasa2 mcm tak yakin cara2 nk buat solat2 sunat tue semua,why not kita baca yassin kew, Quran kew(ni ubat penenang hati ni.... ^_^ ) So,pepagi lagi kita dh buka hari kita dgn rahmat dan berkah dari-Nya dan dpt upah PAHALA lagi.Bukan tue ajew,faedah bila kita bgn pagi ni kita dpt menghirup udara segar (yg bagus untuk merawat penyakit TIBI di samping dapat menguatkan lagi akal fikiran kita-So pd semua student tu,jgn malas2 bgn pagi ya..... :) Jadinya,sekarang niat dlm hati anda,"esok pagi sebelum SUBUH aku bangun....yeeeaayyy...!!!!


Sentiasa menjaga kebersihan diri
 Nak tahu tak,setiap hari Khamis dan Jumaat,Baginda akan mencuci rambut halus di pipi,memotong kuku,bersikat serta memakai wangi-wangian.Jadinya,Baginda sentiasa akan kelihatan bersih dan rapi penampilannya.Ini ada satu petikan Hadis riwayat Muslim:"Mandi pada hari Jumaat adlh sgt di tuntut bagi setiap org dewasa.Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman)-Jadi,jgn malas2 mandi yaaa.... :p dan dalam cara pemakaian juga perlu di titikberatkan kerana cara kita melambangkan peribadi kita..... So,pergi depan cermin dan pandang bagaimana anda sekarang.... :)

Berhenti sebelum kenyang
    Kalau yg ni payah sikit kot nk ikut..... ( agak2 nye lerr) sebab selagi ada makanan depan mata,selagi itu ler mulut tak terasa nak berhenti mengunyah... ( alasan:x baik membazir.Dah tau,buat apew beli or buat byk2??? tak pun,sedekah jew kat jiran,pahala lagi kita dpt.... ^_^....senang jugak nk kumpul pahala ni,kan??? Sabda Rasulullah: "Kami adlh satu kaum yg tidak makan sebelum lapar dan akan berhenti sebelum kekenyangan" (Muttafaq Alaih) Jadi,bila dah start makan tu,agak2 ler sama.Jgn ler mkn smpai berlebi2an tahap nk muntah balik ( cer kongsi makanan dgn org lain,kan lebih berkat... hehehe,di murahkan rezeki lagi) Nak tambah lagi-"Tidak sempurna Iman seseorang itu jika tidur dlm keadaan yg kenyang,sedangkan ada jiran yg menangis kerana kelaparan" ( tgok tu,betapa besarnya nikmat bersedekah dan berkongsi) Sedikit fakta: Dlm tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda iaitu 1/3 untuk udara, 1/3 untk air dan lagi 1/3 untuk makanan.

Berjalan Kaki @ walk
  Rajin tak korang semua berjalan kaki???Jgn tau berjalan ke blog @ blog walking ajew ya..... ngeh3.... :p Tau ler masing2 ada keta mewah,moto besar,jadi rugi ler ya kalau parking keta jauh2 nnti org x nmpak plak harta mewah kita tu..... adeehhh... Lagi pula buat apew susah2 nk penatkan diri,berpeluh2 lagi + x selesa sedangkan ada kemudahan,kan?Tapi kan,Rasulullah sendiri mengamalkan berjalan kaki ke masjid,pasar,medan jihad,dan berkunjung ke rumah2 sahabat.Nak tahu sebab apa x? sebab..... bila kita berjalan,peluh akan mengalir,roma akan terbuka dan dpt melancarkan peredaran darah dlm bdn.....Ini penting ya untuk mengelakkan kita dari mendapat penyakit jantung.So,lepas ni kalau nak gi shopping,letak keta kat luar.Biar jauh sikit jalan,xpew kan??? Janji sehaattt... :)


Cool down....Elakkan marah
 Sifat yg satu ni,biasa lerr....Kita bukannya malaikat or bersifat maksum.Hari2 adew jew benda yg nak buat kita marah.Tapi kita boleh ubah sikap tu,kan???Try latih diri menjadi seseorang yg SABAR.mcm mn ya nak latih diri tu??? Ni adew sikit ilmu terapi yg saya kutip melalui pembacaan saya iaitu dengan cara mengubah posisi kedudukan ketika sedang marah.Maksudnye:Bila sedang berdiri,maka duduklah,dan jika sedang duduk,maka berbaringlah.Kemudian baca Ta'awwudz sebab marah itu dtgnya dari syaitan.So,segera kita gerak untuk ambil wudu' dan solat 2 rakaat untuk mendapatkan semula ketenangan serta menghilangkan gundah di hati.... (Selamat mengamalkannya,ya... ^_^ 

Optimis dan tidak mudah putus asa
  Rasa2nya,belum ada lagi orang yang tak pernah ada rasa putus asa,kan?Biasa ler,nama pun manusia,serba serbi lemah.Tapi jgn sampai berlarutan.Cari sesuatu yg dpt memotivasikan kembali diri kita supaya sentiasa bersemangat untuk mengutip pahala bekalan kita nanti.Sifat Istiqamah,bekerja keras serta tawakal pada ALLAH adalah yg terbaik.... :)

Mudah untuk menghulurkan maaf
Sifat ni mungkin rumit sedikit.Bukan semua orang dapat menghulurkan kemaafan dengan mudah.Ada yang sampai keras hati sampai tahap bawa ke mati.Tak kew buat naya pd diri sendiri jew??Sifat pemaaf ini satu sifat yg sangat baik @ mulia.Ianya di tuntut kerana dengan saling bermaafan,hati kita akan menjadi lebih tenteram,serta dapat membebaskan diri dari terus di belenggu rasa marah berterusan.Sekiranya kita marah,rasa marah itu akan melekat dalam hati.So,peliharalah hati anda2 sekalian agar tidak terus di cemari dengan perasaan marah.
 
 
 
 
Bahagia itu bukan sekadar untuk kita dapatkan,tapi hendaklah terus memberi kerana dengannya kita akan lebih merasai kebahagian.... Semoga dengan perkongsian pendek ini,kita dpt memperbaiki diri menjadi umatnya yg lebih baik,InsyaALLAH.... PEACE.

Thursday, 19 May 2011

SeNdIrI kEsEpIaN,mEnAnTi DaN tErUs MeNyEpI

~~~ KESEPIAN ~~~






di mana kamu di mana, di sini, bukan
kemana kamu kemana, ke sini, bukan
katanya pergi sebentar, ternyata lama
tahukah aku sendiri menunggu kamu

Chorus:

jangan pergi pergi lagi
aku tak mau sendiri
temani aku tuk sebentar saja
agar aku tak kesepian
katanya pergi sebentar, ternyata lama
tahukah aku sendiri menunggu kamu

Solo:
Chorus:

jangan janji-janji terus
aku tak mau kau bohong
temani aku tuk sebentar saja
agar aku tak kesepian
jangan pergi pergi lagi
aku tak mau sendiri
temani aku tuk sebentar saja
agar aku tak kesepian


Mood   :  Tetiba terasa kesepian..... menunggu pada yg masih belum kunjung tiba.....dan aku masih terus menanti.....

Obbseeesssss Novel

Assalammualaikum

          Kali ni mood saya bercampur-baur.Ada rasa gembira (adik saya dah dipertemukan dengan jodohnya-syukur alhamdulillah),sedih( mengenangkan perkara2 yg x sepatutnya saya terima,tapi kena kat saya),gila-gila( coz baru dpt collengue  yg mmg bole masuk dengan kepala yg sengal nih.....adeehhh ).Hampa pun ada(coz baru2 ni saya teruja nk dptkn sebuah novel tu..... (Doktor Cinta) but asyik out of stock ajew.






           So,sebab x nk rasa hampa terus, sy sambar ajew novel lain buat penyedap hati.....huhuhuhu.... Sekarang ada masa sikit nk layan baca novel niii.... itu yg menggila memburu novel2 baru kat kedai( exspecially kat Popular lerr...... regular custumer tau... ^_^ ).Kalau hang out dgn kwn2,diaorng dh tau dah msti singgah tempat wajib tu......
Sekarang saya dalam proses menghabiskan noevl yang saya baru beli..... Stanza Cinta.Entah kenapa tiba2 hati tertarik nk grab novel tu.Sebab sy ni jarang nk beli novel yg sy x berapa penah baca penulisannya. (paling byk collection sy dari penulis Aina Emir).Novel tu xdew la tebal mn,tapi still x abis2 agi.Sebab byk bende lain nk kena settle dulu..... tapi,sekali novel berada di tgn,alamatnya bye3 ler pada yg lain....


  Best jugak sebenarnya bila layan novel Stanza Cinta.Novel bersifat Islamik.... Ni ada sedikit SINOPSIS citernya.

Amni Sorfina hanyalah seorang wanita akhir zaman yang sedaya upaya untuk menjadi solehah. Namun..jalan yang terbentang dihadapannya selalu berombak dan tidak pernah tenang. Ujian itulah teman baik yang selalu mengikutnya kemanapun dia melangkah.

Ketika bahagia mula menyapa dirinya, ketika bunga-bunga sakura mengembang dengan indahnya, ketika dia mula tersenyum bahagia....tiba-tiba sahaja segalanya menjadi begitu menyiksakan jiwa dan menikam-nikam tangkai hatinya. Seolah-olah istilah bahagia itu bukan untuknya. Apa sahaja yang diimpikan dan diharapkan tidak pernah menjelma menjadi kenyataan. Sering sahaja Allah mengambil orang-orang yang disayangi dari sisinya.

 
Sehingga pernah dia merintih hiba, “Ya Allah...apakah tiada yang namanya bahagia itu untukku didunia ini?? Kenapa hidup ini sering tidak menyebelahi diriku? Andai dengan segala derita ini Engkau ingin menghapuskan segala dosa-dosaku, alangkah ringannya penderitaan ini. Andai dengan derita ini Engkau ingin selamatkan aku dari neraka-Mu dan memasukkan aku kedalam syurga-Mu yang kekal abadi..alangkah indahnya penderitaan ini”


Conclusion, novel ni mmg besssstttt sesangat....syabas dan tahniah buat penulis Nurull Halawati..... suka U punye gaya penulisannnn..... ^_^
         
                                    

Bagaimana Menangani Perasaan Rendah Diri

Assalammualaikum...

    Hari ni saya sempat jugak menjengah beberapa akhbar tempatan dan majalah.Dalam pada membaca hal2 berkaitan isu2 semasa,saya tertarik untuk kongsikan TIP-TIP UNTUK MENGATASI RASA RENDAH DIRI.

    Saya rasa ramai di antara kita yg kdg kala kurang atau hilang rasa yakin diri (termasuklah diri yg menulis ni....)   :(

    So,better saya kongsikan pada korang semua supaya kita sama-sama mendapat manfaat darinya,InsyaALLAH..... ^_^

    Keyword nya adalah : H . A. R. G . A ----- D . I . R . I


  •   H -Hargai diri      
         Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2.Bila kita asyik pandang kelebihan orang,kita sampai lupa yg kita pun ada kelebihan jugak.Yg kita sedar cuma ada kekurangan saja dlm diri.Sesekali muhasabah diri,check balik apa ada pada diri kita.Diri kita tanggungjawab kita,milik kita.Perlu hargai diri sendiri(kalau kita tak hargai diri sendiri,siapa lagi yg nak hargai diri kita,kan?)So,mulai sekarang,hargailah diri anda untuk mewujudkan rasa yakin dalam diri sendiri..... ^_^

  •    A - Ambil peluang   
          Bila langkah pertama kita dah buat,(muhasabah diri)mean kita sudah kenal +ve dan -ve diri kita,ambiklah peluang ini untuk kita perbaiki diri.Sentiasa berfikiran positif dan jangan pula terlalu membanding2kan kejayaan dengan orang lain.INGAT,semua orang ada kelebihan masing2.So,jgn risau eyh......

  •   R - Rasionalkan diri   
        Biasa lerr....Kita kan manusia biasa.Selalu sangat nak emo2 tak tentu pasal....( kdg2 tanpa sebab pun boleh emo.....haissshhh,x fhm,x fhm....)Try duduk diam2,rilekskan diri pastu fikir secara tenang.Mesti boleh buat keputusan TERBAIK....:) Effect bila kita berfikir secara rasional ni adalah kita dapat menguatkan lagi keyakinan dalam diri kita,tahu??? So,fikir2 kan lah yerrr....

  •    G   -  Ganjaran pada diri   
       Haaa,bila dah berjaya mencipta keyakinan tu,jgn lupa beri ganjaran pada diri sendiri ya..... ^_^ kira celebrate la untk diri tu..... wish jew la apa2 pun janji dapat naikkan semangat kita.Ini pun kira mcm memotivasikan diri sendiri.Bab ganjaran tu,korang fikir2 ler apa yg korang rasa sesuai utnk diri masing2 eyh.....  :)

  •   A   -  Aku janji          
        Kira mcm ikrar pada diri sendiri lew... Aku janji ni kita anggap mcm satu matlamat untuk kita bergerak mencapai sesuatu yg kita inginkan.Kan ada kata-kata motivasi yg berbunyi "Melakukan sesuatu tanpa matlamat,ibarat menembak tanpa sasaran"..... haaaaa, tak kew mcm buat kejew sia-sia ajew,kn??? :) So,bila kita dah ada matlamat untuk di sasarkan,secara automatiknya kita akan berusaha dengan lebih kuat lagi untuk menggapainya sebab kita sudah jelas dengan perkara yg ingin kita dapatkan.... Moh reramai kita create AKU JANJI....bla....bla....bla.... ^_^

  •  D   -  Dampingi orang2 yg dapat memberikan sesuatu yg postif pd diri   
         Dah nama pun nak membina keyakinan,sah2 ler kita kena bergaul dengan orang2 yg sentiasa berfikiran positif dan yg x mudah pandang rendah pada orang lain.Try dptkan kawan2 yg boleh kasi motivasi pada kita(kira mcm apa sahaja dia cakap,sentiasa ada hikmah dan dpt naikkan semangat kita la dll) Kena ingat juga,mana ada manusia dalam dunia ni yang totally perfect,at least mesti ada sikit cacat celanya,kan...kan...?? So,hidup ini saling memerlukan antara satu sama lain,give and take.....        PEACE

  • I   -  Ingatkan pada diri sendiri     
       Yang ni penting.....!!!! Selalu kata dan ingatkan  pada diri,"setiap orang ALLAH kurniakan dengan kelebihan / kekurangan masing2".So,bila dah dapat keyakinan tu,jangan nak berlagak pulak ya.... bantu2 orang lain di sekeliling kita ni....Hulurkan bantuan,boleh ringan2 kan beban orang lain... ( dapat pahala tu,beeesttttt oooo.....) Sharing is caring,kan? ^_^ So,bila selalu beringat,tak ler kita cepat lupa diri. (mana ler tahu tetiba ALLAH  tu tarik balik kelebihan yg ada pada diri,tak ke padan dengan muka tu.....??? ) huhuhuhu.... peace lagi ni.... :p

  • R   -  Redha ataupun berserah      
      Bab yg ini,jangan di salah ertikan sudah lerr... :(  Kita ni kalau nak redha atas segala ketentuan dari-Nya pun,tengok2 ler balik apa yg sudah kita buat atau usahakan untuk mencapai apa yg kita hajati tu.....Jangan ler semata-mata redha jew dengan apa yg terjadi pada diri.  kena ler USAHA + BERDOA + =TAWAKAL So, kalau nak redha sekalipun(hamba yg baik kan kena selalu redha dengan ketentuannya,kan?),biar ler selepas kita sudah puas berusaha dan berdoa(berdoa kan senjata yg paling terbaek), ok kawan2 sekalian..... ???  ^_^

  • I   -  Ilahi atau Tuhan   
   Dan akhir sekali.Jangan pernah lupa pada ALLAH sebab DIA sentiasa ada dengan kita walau apa jua keadaan kita,tahu??? Kita ajew yang selalu lupa pada DIA....huhuhu ( biasanye dh susah baru ingat nak tadah tangan mintak pada DIA),tu pun nasib baik ingat  bahawa Tuhan tu ada, ada yg x sedar or x ingat2 langsung tu,mcm mana??? Fikir2 kan lah ya......  :) Moga-moga hidup kita akan selalu di limpahi berkah dan rahmat oleh-Nya.....aminnnn.... ^_^



  
Sekadar perkongsian untuk manfaat bersama..... :)

Tuesday, 17 May 2011

MeMoRiEs...

 




 

I Knew I Love You

Maybe it’s intuition
Somethings you just don’t question
Like in your eyes, I see my future in an instant
And there it goes, I think I’ve found my best friend

I know that it might sound
More than a little crazy
But I believe...

( chorus )
I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life

There's just no rhyme or reason
Only a sense of completion
And in your eyes, I see the missing pieces
I’m searching for, I think I’ve found my way home

I know that it might sound
More than a little crazy
But I believe

( repeat chorus )

A thousand angels dance around you
I am complete now that I have found you

( repeat chorus 2X )






   P/S    :   Sekadar perkongsian.Lagu yang saya minati semasa saya di tingkatan 1 atau 2 barangkali.


 ENJOY THIS SONG,OK BEBEH...


SMILE ALWAYS...  ^_^









Today is Public Holiday..... Yeeaaaayy!!!!


                            Assalammualaikum

    Pertama sekali-Ucapan selamat bercuti buat semua yang sedang menikmati cuti anda.Pasti sudah terencana pelbagai agenda terbaik bersama-sama keluarga,sahabat-handai dan pasangan anda.Selamat menikmati saat-saat indah anda hari ini.......( Tapi bergembira secara bersederhana ya.... ) :-)

                              

    Sepatutnya saat ini saya sudahh bertolak ke Ipoh untuk menziarahi ibu saudara saya serta keluarga.Maklum,bila semua dah besar2 ni,mana ada masa yang banyak untuk di habiskan bersama.Semua dah ada hidup masing2.Time cuti-cuti umum mcm ni semua ambil kesempatan.Tapi saya pulak tetiba rasa malas nak join Maksu sekeluarga(Along pun join sebenarnya).Penat tak hilang lagi.Di tambah pula bila mengingat pada kain baju yang belum settle nak di basuh,bilik pun boleh tahan sepahnya,saya batalkan ajew lah nak join.Lagipun,saya baru saja berjumpa keluarga saya di majlis perkahwinan seorang saudara di Damansara.(Lainlah Along,dia tak join time tu,mmg wajib dia pegi hari ni..... ) ^_^


    Dah tu pulak,saya fikir agak2 jalan sure sesak punya kot..... (memang tak pernah nak lengangnya kalau jalan nak balik ke Perak tu-semedang jem seteruk-teruknya......!!!! ) Tensssiiionnn...... :(   
So,better saya duduk rumah ajew la(sorang-sorang) sambil nak siapkan nota,study agi,sambil2 tu layan novel yg tinggal sikit ajew agi nak habis..... Nak rehatkan minda dan badan sebab esok dah kejew balik,kan???

                        

   So,apa xtvt anda semua hari ni???Share dengan saya.Tapi harus di ingat ya,dalam kita bergembira tu,harus berpada-pada.Takut2 nanti kegembiraan bertukar jadi lain pulak.....errrmm,malas nak sebut(faham2 ajewlah ya.....  ^_^   ) Hidup kena selalu beringat.......

Bercuti bersama keluarga

Spend time dengan anak-anak anda
                    
                                                              

Hurrmmm..... kalau yg ni ada x ramai yg buat time2 cuti cmni????


Membaca tu bagus,tapi pilih medium pembacaan yg berfaedah lah ya.... smile...!!!



                             PEACE

Monday, 16 May 2011

Selamat Hari Guru...

                                    


      Tanggal 16 May,pastinya kita akan meraikan satu lagi hari yang bermakna buat warga pendidik.Terlebih dahulu,ingin saya ucapkan TAHNIAH buat anda yang bergelar pendidik.Bukan senang sebenarnya untuk memikul tanggungjawab ini.Perlu KESABARAN dan KEAZAMAN yang tinggi dalam menempuh liku-liku perjalanan untuk berjaya mendidik anak bangsa.

                                 


       Pada pandangan saya,GURU itu ada di mana-mana.Selagi ianya memberi ilmu  kepada kita,itulah guru.....Dan di mana-mana juga kita boleh peroleh guru.(Rumah,tempat kerja,jalanan,sekolah dan institusi pengajian apatah lagi)sudah di iktiraf sedia maklum.


    Mungkin sebilangan orang melihat tugas sebagai seorang guru sekolah amat mudah.Manakan tidak,cutinya banyak setiap tahun,waktu kerja pula hanya separuh hari.Insentif pula jangan di kata.Kemudahan pembiayaan,perubatan,perumahan dan sebagainya menarik minat ramai untuk turut sama memilih bidang pendidikan sebagai kerjaya.Tapi kita jangan lupa,di sebalik kelebihan yang di beri,banyak tanggungjawab berat yang menanti.Bukan mudah untuk kita mengubah seseorang menjadi MANUSIA.Kalau setakat datang ke sekolah,berdiri di depan menyampaikan ilmu kepada anak murid tanpa mengetahui sama ada mereka memahami apa yang di ajar,apa gunanya??Itulah sebenarnya peranan guru...... Mendidik sehingga mereka benar-benar faham apa yang ingin kita(pendidik) sampaikan.Bila mengajar,biarlah ikhlas dari hati.Kesabaran amat di perlukan dalam bidang ini.Kadang-kadang mungkin kita sudah sampai di tahap sebal atau ingin marah bila anak murid masih tidak dapat menangkap apa yang kita sedang ajarkan pada mereka.Putus asa pun ada sebenarnya.Yalah,penat-penat kita mengajar,last2 bila di tanya balik pada anak murid,apa pun dia orang tak faham....... Tak ke rasa macam nak hempuk ajew papan putih tu ke lantai???

     


     Saya pernah mengalaminya.Walau saya bukan guru bertauliah(cuma tenaga pengajar di pusat tusyen),sungguh saya dapat merasai bagaimana beratnya beban untuk mengajar ni.Nak2 lagi bila kita terangkan pada mereka dalam keadaan yang cukup tenang,cukup sabar,serendah-rendah emosi kita letak tapi last2 bila kita tanya balik pada mereka,mereka boleh pulak balas dengan muka selamba"teacher,saya tak fahamlah...... Aduhhhh,jatuh semangat saya sebentar......Tak tahu dah macam mana nak terangkan lagi pada mereka tentang ilmu yang ingin saya sampaikan.



    Bila jadi macam ni,tau apa saya buat??? Saya senyum,diam sekejap.Saya break sebentar utnuk rehatkan minda.Tenangkan hati.Then, baru saya akan sambung balik proses pembelajaran tadi.Satu aje cara yang saya gunakan untuk rasa dekat dengan student2 saya,iaitu saya layan mereka macam mana saya layan kawan2.Buat perangai macam mereka.So,dengan cara tu,senang nak masuk dan faham mereka.Tapi masih ada batas-batasnya antara guru-pelajar.Nak2 lagi,bila dapat student2 level kindergarthen yang bila kita suruh dia buat yang ini,yang itu jugak yg dia nak buat.(Almaklum,pusat tusyen tempat saya buat part-time ni mcm2 level ada-dari umur 4 thn sampai form 5)So,faham2 lah kerenah yang nak di layan...... adeehhhhh.... :(



   Bila rasa down,baru saya fikir balik:Oh,macam ni rupanya cikgu aku rasa bila aku dengan kawan2 x faham apa yg dia ajar.Tapi saya tengok semua cikgu saya steady and cool ajew.... ( ada sesetengah je yg kurang sabar sikit)Bukan senang rupanya nak mengajar ni.Ingat potpet potpet kat depan,lepas tu blah bila habis kelas.Hujung bulan dapat elaun dan gaji~~~~ best tuuuu.....



    So,pada para pendidik sekalian,pikullah tanggungjawab yang sangat mulia ini dengan seikhlas hati.Banyak pahala yang akan kita peroleh.Betulkan niat kita kenapa kita pilih bidang pendidikan sebagai kerjaya(bukan sebab title,pangkat,gaji,hadiah berlonggok-longgok dari pelajar sempena hari guru atau untuk "jasamu ku kenang) tapi niat kerana ALLAH...... Pasti di hujungnnya kita akan merasai kemanisan sebagai seorang yang bernama pendidik.Percayalah cakap saya,kalau kita berniat lain,pasti hati kita tak akan tenang.Jadi,sila check balik niat anda ya...... ^_^



    Saya pun kadang-kadang hilang sabar jugak.Nak2 bila dalam keadaan tengah berserabut(banyak benda yg nak kena fikir dalam satu2 masa).Maklum,saya juga hamba-Nya yang kekurangan serba-serbi.Tapi selalu saya pujuk diri sendiri dengan kata macam ni: Sabar Ain..... sabar ya ..... dugaan tu.Rileks2 sekejap,fikir dalam keadaan yang tenang,pasti kita akan rasa semua beban berat tadi beransur-ansur hilang.Percayalah.. :)



      Di kesempatan ini,saya ingin ucapkan SELAMAT HARI GURU buat semua guru(yang pernah atau tidak pernah mengajar saya) di Sekolah Kebangsaan Tebuk Pancur,Sekolah Menengah Gunung Semanggol,Sekolah Menengah Mudzaffar Shah,IT Base,Kolej Mega Cerah (MLVK)-terima kasih semua sebab segala ilmu yang curahkan pada saya amat berguna hingga ke akhir hayat.Tiada apa yang dapat membalas jasa2 anda semua kecuali balasan dari ALLAH...... (mungkin di tahun2 hadapan akan bertambah lagi sekolah2 saya-insyaALLAH andai DIA memurahkan rezeki saya untuk menuntut ilmu setinggi mungkin-)Itu impian saya..... doa2kan saya untuk mencapai KEJAYAAN yang saya idam2kan.....

WeLcOmE tO mY bLoG... :)



    Assalammualaikum... :)


           Pembuka kata terbaik buat semua.Salam perkenalan dari saya juga.Moga dengan adanya ruangan blog ini,dapat sama-sama kita mengeratkan silaturrahim sesama kita,insyaALLAH.


       Saya sebenarnya dah lama nak create 1 blog untk diri sendiri,cuma belum berkesempatan.Maklum,blog bukannya 1 benda wajib,buat bila ada masa terluang saja.Perlu utamakan yang lebih penting terlebih dahulu.


        Tujuan utama saya bina blog ni untuk saya simpan semua pengalaman hidup yg saya lalui saban detik.Tempat untuk saya lakarkan segala apa yang saya pernah lalui.Sebab pada saya,tak semua benda kita boleh/selesa untuk ceritakan pada orang lain.So,kira blog saya adalah tempat untuk sesi perkongsian /pengalaman hidup.Biar saya boleh nampak perjalanan hidup saya saban waktu.Sebab kita sering lupa dan leka sampaikan kita tidak sedar sudah d mana tahap kehidupan kita sekarang dan sudah sepatutnya kita d mana sekarang ini.


    Saya mengalu-alukan komen2 dari anda,anda dan anda sekalian.Barangkali komen2 dari anda buat saya lebih bersemangat untuk meneroka hidup yang singkat ini.


     Saya baru nak mencuba memesrakan diri dgn dunia ber'blogging ni.Apa saja kekurangan,saya terima.Adat la,mana ada orang baru start,terus expert atau pandai terus.Perlahan-lahan lah mendaki tangga kejayaan,sabar dan tekun perlu.
Tapi putus asa x perlu.Kalau nak putus asa juga,jgn lama2.Kejap2 sudah,pastu terus bangkit semula bina langkah2 baru menuju ke jalan kejayaan (pesanan untuk diri sendiri)



           


   So,selamat ber'blogging buat semua blogger..... Semua kita semua tidak akan pernah ketandusan idea untuk d coretkan buat tatapan follower anda sekalian.Moga ALLAH sentiasa permudahkan segala-galanya buat kita semua....... amiiiiinnnnn... ^_^

                               




     p/s  :  Blog ni saya create mcm diari saya jew... 

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik