Thursday, 19 May 2011

Bagaimana Menangani Perasaan Rendah Diri

Assalammualaikum...

    Hari ni saya sempat jugak menjengah beberapa akhbar tempatan dan majalah.Dalam pada membaca hal2 berkaitan isu2 semasa,saya tertarik untuk kongsikan TIP-TIP UNTUK MENGATASI RASA RENDAH DIRI.

    Saya rasa ramai di antara kita yg kdg kala kurang atau hilang rasa yakin diri (termasuklah diri yg menulis ni....)   :(

    So,better saya kongsikan pada korang semua supaya kita sama-sama mendapat manfaat darinya,InsyaALLAH..... ^_^

    Keyword nya adalah : H . A. R. G . A ----- D . I . R . I


  •   H -Hargai diri      
         Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2.Bila kita asyik pandang kelebihan orang,kita sampai lupa yg kita pun ada kelebihan jugak.Yg kita sedar cuma ada kekurangan saja dlm diri.Sesekali muhasabah diri,check balik apa ada pada diri kita.Diri kita tanggungjawab kita,milik kita.Perlu hargai diri sendiri(kalau kita tak hargai diri sendiri,siapa lagi yg nak hargai diri kita,kan?)So,mulai sekarang,hargailah diri anda untuk mewujudkan rasa yakin dalam diri sendiri..... ^_^

  •    A - Ambil peluang   
          Bila langkah pertama kita dah buat,(muhasabah diri)mean kita sudah kenal +ve dan -ve diri kita,ambiklah peluang ini untuk kita perbaiki diri.Sentiasa berfikiran positif dan jangan pula terlalu membanding2kan kejayaan dengan orang lain.INGAT,semua orang ada kelebihan masing2.So,jgn risau eyh......

  •   R - Rasionalkan diri   
        Biasa lerr....Kita kan manusia biasa.Selalu sangat nak emo2 tak tentu pasal....( kdg2 tanpa sebab pun boleh emo.....haissshhh,x fhm,x fhm....)Try duduk diam2,rilekskan diri pastu fikir secara tenang.Mesti boleh buat keputusan TERBAIK....:) Effect bila kita berfikir secara rasional ni adalah kita dapat menguatkan lagi keyakinan dalam diri kita,tahu??? So,fikir2 kan lah yerrr....

  •    G   -  Ganjaran pada diri   
       Haaa,bila dah berjaya mencipta keyakinan tu,jgn lupa beri ganjaran pada diri sendiri ya..... ^_^ kira celebrate la untk diri tu..... wish jew la apa2 pun janji dapat naikkan semangat kita.Ini pun kira mcm memotivasikan diri sendiri.Bab ganjaran tu,korang fikir2 ler apa yg korang rasa sesuai utnk diri masing2 eyh.....  :)

  •   A   -  Aku janji          
        Kira mcm ikrar pada diri sendiri lew... Aku janji ni kita anggap mcm satu matlamat untuk kita bergerak mencapai sesuatu yg kita inginkan.Kan ada kata-kata motivasi yg berbunyi "Melakukan sesuatu tanpa matlamat,ibarat menembak tanpa sasaran"..... haaaaa, tak kew mcm buat kejew sia-sia ajew,kn??? :) So,bila kita dah ada matlamat untuk di sasarkan,secara automatiknya kita akan berusaha dengan lebih kuat lagi untuk menggapainya sebab kita sudah jelas dengan perkara yg ingin kita dapatkan.... Moh reramai kita create AKU JANJI....bla....bla....bla.... ^_^

  •  D   -  Dampingi orang2 yg dapat memberikan sesuatu yg postif pd diri   
         Dah nama pun nak membina keyakinan,sah2 ler kita kena bergaul dengan orang2 yg sentiasa berfikiran positif dan yg x mudah pandang rendah pada orang lain.Try dptkan kawan2 yg boleh kasi motivasi pada kita(kira mcm apa sahaja dia cakap,sentiasa ada hikmah dan dpt naikkan semangat kita la dll) Kena ingat juga,mana ada manusia dalam dunia ni yang totally perfect,at least mesti ada sikit cacat celanya,kan...kan...?? So,hidup ini saling memerlukan antara satu sama lain,give and take.....        PEACE

  • I   -  Ingatkan pada diri sendiri     
       Yang ni penting.....!!!! Selalu kata dan ingatkan  pada diri,"setiap orang ALLAH kurniakan dengan kelebihan / kekurangan masing2".So,bila dah dapat keyakinan tu,jangan nak berlagak pulak ya.... bantu2 orang lain di sekeliling kita ni....Hulurkan bantuan,boleh ringan2 kan beban orang lain... ( dapat pahala tu,beeesttttt oooo.....) Sharing is caring,kan? ^_^ So,bila selalu beringat,tak ler kita cepat lupa diri. (mana ler tahu tetiba ALLAH  tu tarik balik kelebihan yg ada pada diri,tak ke padan dengan muka tu.....??? ) huhuhuhu.... peace lagi ni.... :p

  • R   -  Redha ataupun berserah      
      Bab yg ini,jangan di salah ertikan sudah lerr... :(  Kita ni kalau nak redha atas segala ketentuan dari-Nya pun,tengok2 ler balik apa yg sudah kita buat atau usahakan untuk mencapai apa yg kita hajati tu.....Jangan ler semata-mata redha jew dengan apa yg terjadi pada diri.  kena ler USAHA + BERDOA + =TAWAKAL So, kalau nak redha sekalipun(hamba yg baik kan kena selalu redha dengan ketentuannya,kan?),biar ler selepas kita sudah puas berusaha dan berdoa(berdoa kan senjata yg paling terbaek), ok kawan2 sekalian..... ???  ^_^

  • I   -  Ilahi atau Tuhan   
   Dan akhir sekali.Jangan pernah lupa pada ALLAH sebab DIA sentiasa ada dengan kita walau apa jua keadaan kita,tahu??? Kita ajew yang selalu lupa pada DIA....huhuhu ( biasanye dh susah baru ingat nak tadah tangan mintak pada DIA),tu pun nasib baik ingat  bahawa Tuhan tu ada, ada yg x sedar or x ingat2 langsung tu,mcm mana??? Fikir2 kan lah ya......  :) Moga-moga hidup kita akan selalu di limpahi berkah dan rahmat oleh-Nya.....aminnnn.... ^_^



  
Sekadar perkongsian untuk manfaat bersama..... :)

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik