Sunday, 29 May 2011

Chicken Pox

Assalammualaikum...

Selamat pagi semua.....

Nak share something......Last week(rabu) lagi nk share sbnrnya,tapi x sempat.nk share psl chicken pox pd semua.rasa2nya time budak2 dh kena kot,kan?sbb at least sekali dlm hidup jew kita akan rasa benda ni.Tapi sy pown x igt sy dh kena ke belum...... huhuhu.

Melalui info yg sy dpt dr sumber2 yg boleh di percayai,penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin. pastu,ada lagi tanda2 seseorg itu kena chicken pox iaitu:
  • Demam tinggi
  • Batuk, selsema dan sakit tekak
  • Mata berair dan sensitif kepada cahaya
  • Sakit otot
Dan yg sy nak kaitkan kat sini adlh,petang rabu tu time Along dtg ambik sy kt office,dia tetiba suruh sy dok belakang.Mula2 pelik jgk.Dh bukak pintu depan dh pown,tpi Along ckp jgk,g duduk belakang.Sy pown ikut ajew lerr.....Tah apew2 Along nih.....

Dh ada dlm keta tu bru dia explain yg dia bru kena chiken pox.Mak ai,umo dh nk msuk ke angka 4,bru nk kena kew??Igt time budak2 jew..... hahahaha(oopppss,jahat punya adik gelakkan Along dia.... :P ptut ler pg tadi nmpk mcm x sihat jew....)
Tapi bila dgr jew Along kena chiken pox,terus sy x pndang dh muka dia.Takut berjangkittt..... ( teruk betul adik ko ye long,xnk share sakit tu)-Kemain lagi dia siap offer nk hntr sy duduk ngan maksu kejap kt shah alam........ kui3.... sy diam ajew.tgh fikir.xpyh ler long.dh kalau duduk kt umah maksu,sapa pulak nk hntr adik g kejew,kan??? so,menahan lerr duduk dlm 1 rumah.Sy xder hal coz mmg tiap2 hri mmg kejew dok memerap dlm bilk jew.......

So,dalam seminggu lebih tu lerrr sy merasa jd "mem besar" dok belakang.Entah apew agknya org kata eyh tgok sy sorng2 dok belakang sedangkan kerusi depan kosong??? hahahaha..... nk2 time jln tgh jem,kereta plak gerak mcm apew tah(entah2 semut lagi laju kot dia bergerak dr keta ni) :p
Semua perkara sy kena bantu ar time tu.... beli kan mkn b4 g kejew untk Along(dh muka penuh ruam.mcm mn nk g tempat2 awam kan??? )-ini lerr kekurangan nye kalau lambat kawen ,long..... xdew sape nk jaga kamu.G cari cepat kakak ipar untuk adik.... :P - boleh adik retired jadi penjaga kamu...... hehehe ( lawak jew ,Long. Along mmg is d best brother in d world lahhh....!!!!  ^_^

Dekat seminggu jugak lerr Along MC.kesian,kan??? Tapi don't worry,sekarang dah ok semua.Saya pun dah pencen jadi "mem besar"......huhuhu......  "byk cantik ko nk duduk depan terus,ingat Along driver ko kew???" keh3, Along x kasi chance langsung.....bukan selalu......hahahaha..... :P tapi kan nasib baik saya x berjangkit chicken pox tu.sebab sy memang dah kena kot...... syukur alhamdulillah.....

p / s  : Hari minggu.ramai tak yg join Perhimpunan hari belia??? hari ni last day,kan??sy tetap nak teruskan bc novel sy...... dh excited giler2.tapi belum smpai part nk kuar air mata lagi.panas hati ada pd heroin dlm ini novel..... huhuhu.......  -peace-


Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik