Wednesday, 15 February 2012

Sepi Sekeping Hati :: Baru Ku Tahu



CH rasa ramai di kalangan kita yang punya adik beradik,kan?Dan barangkali sebilangannya ialah anak tunggal.Lumrah,bila kita ada adik beradik,naluri teringin pula untuk merasa menjadi anak tunggal.Kalau jadi anak tunggal,kita tak perlu nak kongsi-kongsi barang,tak bising,tumpuan mak-abah sepenuhnya pada kita seorang saja.Giler tamak kita,kan?Semua nak bolot seorang diri.Tapi naluri itu mungkin tak sama pada insan yang berseorangan tanpa adik beradik lain.

Dulu,time kecil CH pun ada kenangan dengan adik lelaki CH.satu-satunya adik yang CH punya.Memandangkan jarak usia CH dengan kakak dan abang tersangatlah jauh berbeza,maka CH rapat dengan adik ajelah.Mana-mana pun kitaorang berdua.Time ok,kitaorang nampak macam belangkas.Mana ada CH, situ ada adik.Tak berpisah.Kalah belangkas,tau.........

Even kitaorang rapat,tak bermakna kitaorang tak pernah gaduh.Bohonglah tu,kan?Dan bila bergaduh je,for sure mak akan selalu menangkan adik.Alasan mak : ''sebab kamu tu kakak.Jadi kena beralah dengan adik'' .Kata mak.Cehhhh,time tu memang tak puas hati giler-giler sebab tak dapat nak tengok adik kena marah.Sebab yang kena marah tu ialah CH sendiri........ *sedih

Bila tengah down,rasa jahat selalu mengetuk-ngetuk pintu hati.''Kenapa CH di takdirkan ada adik?Kalau tak ada adik,tak adalah CH asyik kena marah je.Eeeiiii,benci giler time tu kat adik bila tengok dia senyum-senyum mengalahkan kerang busuk kat tepi pantai tu.......... Eiiiiii,time tu,kalau dapat cubit-cubit + tarik-tarik telinga + sekeh kepala dia,pun dah kira puas hati  *giler kejam kakak yang sorang ni ..... -_-

Tapi ada juga time kitaorang akan bersatu.Time bila dua-dua kena marah,tak kira dengan mak ataupun abah.Bajet cuma nak selamatkan diri saja.Macam-macam agenda kitaorang buat.Ada satu hari tu,kitaorang dah buat satu silap besar pada mak.Mak memang marah giler time tu kat kitaorang.Sikit pun mak tak layan apa yang kitaorang cakapkan.Adalah lebih kurang dalam beberapa hari.At last,kitaorang discuss dan akhirnya kitaorang pecahkan tabung untuk beli something buat mak.Hujung minggu tu,kitaorang naik bas pegi pekan cari tudung labuh untuk mak.Hadiah tu kitaorang kasi time birthday mak beberapa hari selepas tu.


Sekadar hiasan


Dan misi untuk memujuk mak kali tu berjaya.Mak tersentuh hati bila tengok usaha kitaorang yang sanggup pecahkan tabung,pegi pekan naik bas lagi memandangkan time tu CH baru berumur 14 tahun dan adik pulak 9 tahun.Gigih giler,kan? *ok,itu semua dah jadi satu kenangan

CH akui,CH bukanlah seorang kakak yang baik dan penyayang sangat.Selalu bebel kat sepasang telinga adik,mengalahkan mak,nenek,abah dan tokwan.CH memang garang dengan dia.Mana-mana je adik nak pergi,CH harus dan wajib kena tahu.Kalau tak,memang nak kenalah tuuuuuu ....

Ok,itu kisah kenangan lima tahun lepas.Anda agak-agak,sekarang ni macam mana hubungan antara CH dan adik?Kalau anda semua kata yang kitaorang still macam dulu,memang anda-anda dah silap besar.Sebabnya??


























Sekadar hiasan


Dia dah tak ada lagi di dunia ni.Dia dah tinggalkan CH buat selama-lamanya pada tanggal 16 Jun 2007.Time tu dia berumur 15 tahun.So,yang tinggal hanyalah kenangan yang tak mampu di beli dimana-mana.Tak ada ganti.........

Bila dia dah tak ada,baru CH rasa persis kehilangan sesuatu.CH tercari-cari suara yang selalu mengusik,ketawa,dan menangis kerana CH........sampai sekarang,CH sendiri tanpa kawan untuk di buat gaduh,tanpa lawan untuk bertengkar,tanpa sahabat untuk berkongis dan tanpa adik untuk membebel lagi..... not anymore....

 Naluri CH : Kita sebenarnya tidak akan pernah tahu apa itu erti ''menghargai'' sehinggalah ''sesuatu'' itu hilang dari hidup kita.Justeru,hargailah setiap detik yang terindah bersama orang-orang tersayang.Limpahkan kasih sayang kepada mereka,tidak kira siapa dan bagaimana pun mereka.Kerana mereke-mereka itu tidak akan ada buat kali yang kedua.
*Al-Fatihah buat Mohd Fauzi 


 

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik