Friday, 1 July 2011

Coret - Coret Di Pagi Hari



Assalammualaikum w . b . h

Selamat pagi kawan - kawan ..... !!!

Macam mana dengan kehidupan korang semua ? Ok ?
Kalau ok , Alhamdulillah . Kalau  k.o , usaha lah sampai jadi ok , ya ? :)
Cuba dengar lagu kat sini , mungkin mood korang akan ok .... ? hehehehe
Lepas tu , kita boleh baca pulak sepotong doa   : Doa ni bagus baca ketika kita di landa musibah .... :)




Ertinya: Mencukup Allah bagi agamaku, mencukupi Allah bagi duniaku, mencukupi Allah bagi apa yang menyusahkan aku, mencukupi Allah bagi yang menganiaya aku, mencukupi Allah orang yang berniat jahat kepadaku, tidak ada daya upaya dan tidak ada kuasa melainkan pertolongan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.

Pagi ni , saya macam biasa . Sudah ada di office . Tapi ada satu cerita nak story dengan korang . Rasa - rasanya cerita ni boleh lah di ambil sebagai iktibar jugak . Tujuan saya cerita bukan nak mengata orang ya pagi - pagi indah macam ni ...... ( nak2 lagi hari ni hari Jumaat .... )

Macam ni , lepas saya selesai tapau makanan di kafe , saya terus menuju ke level office saya . Sebelum masuk office tu , make sure kena thumb print your finger dulu . Canggih , kan ? Rasa nya sekarang ni kebanyakan company pun dah pakai kaedah macam ni , kan ?  Ok . So bila dah " verified " , baru boleh bukak pintu tu ..... Kalau ada jari yang "reject " tu  ,  nasib korang lerr dok kena "try againnnnnn " aje .

Opppsss ,  sambung cerita . Bila dah dapat masuk , tetiba akak  saya panggil  gi tempat dia . Dalam kepala , tau dah ....... Ada benda nak cerita lah tu . Emosi jugak cerita dia kali ni . Nak tahu apa yang jadi ?

Cerita nya macam ni : Ada lah seorang staff kita orang yang jari dia memang kalau print tu result mesti "try again " ..... Don't know why . Dah pagi tadi dia nak keluar sebab ada kelas jam 9 . Yang si staff ni pulak jenis kerja asyik nak suruh2 orang je bantu dia , usaha tak mau langsung . Apa kes ???

Dengan suara yang agak gedik - gedik nya dia panggil akak  saya suruh bukak kan pintu . Akak saya dah la jauh dari pintu . Dah tu pulak tengah busy siap kan kerja . Yang si staff ni dok gedik - gedik juga panggil . Masalah nya , si staff tu bukan nya tak boleh bukak pintu tu sendiri . Even kalau finger print tak boleh , dia boleh je tekan button kat meja depan tu  untuk bukak pintu . Memang tak ada usaha langsung si staff yang sorang nihhh .....

Sebenar nya staff ni still baru kat sini ..... Tapi lagak gaya mengalah kan orang senior 10 tahun ber khidmat jek . Bajet dia paling bagus lah tu . Semua benda nak kritik . Semua orang yang salah . Dah dia tu , betul sangat dah ke ? Ah , malas lah nak cerita panjang2 pasal ini makhluk . Saya just nak simpul kan bahawa ada beberapa pengajaran yang kita semua boleh kutip di sini . Apa kah itu ? Jom kita semak sama - sama .

  • Pepatah yang cakap , kalau masuk kandang kambing mengembek , dah masuk kandang lembu menguak lah . Tak kan nak mengembek lagi kan ? Jadi nya , kita ni kena lah sesuaikan diri dengan keadaan . Jangan dok ikut selesa diri sendiri atau layan kepala sendiri aje . Orang2 sekeliling pun kena ambik kira juga . Dah nama nya kerja ber pasukan , kan ? Sure lah , apa yang penting ..... ? KERJASAMA ...... !!! ( hurmmm .... si wonder pets ni pun pandai tau ....? )

  • Sebelum nak bukak mulut kritik orang tentang itu ini , better pandang pada diri sendiri dulu . Bagus sangat ke aku ni ? Kalau korang rasa dah bagus , fine . Lepas ni bukak company sendiri ya . Tapi kalau rasa  diri tu masih belum layak di gelar bagus , Alhamdulillah . Itu nama nya dah sedar diri . Even kita dah bagus sekali pun , jangan terlampau bangga , ya . Sebab tak akan ke mana pun dengan sikap buruk macam tu . Pergi mana pun orang tak akan suka ....

"   Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah   "
-Wahab B Munabin -

Psssttt ......  nak pesan sikit boleh  ? Kalau rasa nak orang hormat kan diri ru , better diri sendiri perlu hormat orang lain dulu . Jangan kerja  nak orang ikut cakap aje , dah yang diri sendiri tu ada ke ringan - ringan kan tulang membantu kawan - kawan di masa susah  ? Ingat .... !!! Sikap kita mencermin kan siapa sebenar nya kita . Jadi ,  pelihara lah tingkah laku serta pandai2 lah membawa diri . 

Contest : Korang nak menang Laptop DELL ke nak menang Blackberry ? Pilihan di tangan korang .... jom klik di sini dan juga di sini   , ok ...... 

Sekian , pot pet pot pet di pagi hari . Maaf di pinta andai ada kekasaran bahasa .

-  P . E . A . C . E  -

~~~ Wassalam ~~~

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik