Sunday, 21 August 2011

Ramadhan Yang Semakin Berlalu PergiSalam ramadhan buat semua teman-teman.Tanpa sedar,sudah masuk hari yang ke-21 kita berpuasa.Bagaimana dengan ibadah anda semua?Berjalan lancar?
Alhamdulillah.....

Yang tinggal,hanya sepuluh malam terakhir,yang menjadi tumpuan semua terutamanya pencari malam "Lailatulqadar" ....... Bukan mudah untuk menemuinya,tapi alangkah indahnya andai takdir mempertemukan kita dengan hari itu yang di samakan dengan seribu malam.Allah S.W.T berfirman dalam surah Al-Qadr,maksudnya :

    Malam Lailatul – Qadar lebih baik daripada seribu malam "


Kebiasaannya,meniti hari-hari terakhir Ramadhan,ramai yang sudah menumpukan perhatian pada persiapan raya yang menjelang tiba.Mana mau fikirkan baju barunya,kelengkapan rumah,juadah raya,bajet duit raya dan banyak perkara remeh yang lain.
Surau/masjid semakin menyepi.Shopping Complex pula yang menjadi tumpuan.Memang begitu fenomenya saban tahun,bukan..... ? errmmmm

Apa-apapun,dalam keghairahan mahu menyambut Syawal ,sentiasalah beringat.Apa jua yang di lakukan,ada batasnya.Jangan kerana kelalaian,kita menyesal di kemudian hari.Fikir-fikirkan.....
Pada yang masih meneruskan aktiviti bershopping,selamat bebelanja semua.Gunakan wang dengan cara berhemah,elakkan pembaziran.

P/S  :  Nak cuba nasib mencari "Seribu Malam" ? Mungkin ini dapat beri klu pada semua.... :)

Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. bersabda:
Maksudnya:
” Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan  dalam malam ganjil (mungkin pada malam 21,23,25,27,29 ramadan). ”

Selamat menunaikan ibadah buat semua.Moga apa jua yang kita lakukan,di terima segala amalan di sisi-Nya,amin ......

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik