Sunday, 7 August 2011

Berpuasa Tanpa Solat , Apa Hukumnya?

Sesungguhnya perkara pertama yang  akan di hitung kelak adalah  solat . Cukupkah solat 5 waktu kita jalankan , sempurnakah ia di laksanakan ? Jangan bermimpi untuk menikmati Syurga andai solat tidak di laksanakan dengan baik . Kerana semua amalan yang di lakukan semuanya bergantung kepada kualiti solat yang di lakukan .

"  Solat itu tiang agama . Jika kukuh solat , maka kukuh jugalah yang lain . Jika tidak , maka sebaliknya lah yang akan terjadi "

Sabda Nabi juga yang bermaksud :

“Ditegakkan islam atas lima perkara : pengakuan syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah dengan sebenarnya melainkan allah, pengakuan bahawa nabi muhammad itu rasulullah, mendirikan sembahyang,mengeluarkan zakat, menunaikan fardhu haji dan berpuasa dibulan ramadhan”.

Lalu , bagaimana dengan orang yang meninggalkan solat tetapi berpuasa di bulan Ramadhan ?Apakah  diterima puasanya itu ? Sheikh ‘Atiyah Saqar menulis dalam fatwanya :

 “Sesiapa berpuasa tanpa mengerjakan solat, puasanya adalah sah dan tidak wajib ia mengulanginya. Akan tetapi dari segi penerimaan (Allah) terhadapnya, maka hadis Nabi SAW menunjukkan ia tidak diterima”.

Bila di fikirkan , aneh juga mengapa mampu menahan lapar dan dahaga bagi menyempurnakan puasa Ramadhan sedangkan solat yang sekejap tidak dapat di tunaikan ? Adakah di sebabkan sifat malas atau segan ? Fikir - fikirkanlah ......

Barangkali manusia yang berpuasa tetapi tidak solat itu beranggapan bahawa orang akan tahu jika tidak berpuasa akan tetapi jika tidak solat , siapa yang tahu , bukan ? Jika begini situasinya , manusia itu sudah terlupa  bahawa ada Yang Maha Melihat  lagi Maha Mengetahui tentang apa yang kita lakukan  , wallah huallam .

Seleksi Rileks

lawak makan diri::Renung-renungkan dan selamat beramal

Ali : Engkau puasa?
Abu : Yela..
Ali : Kenapa engaku puasa?
Abu : Bodohnya kau ni..kan ALLAH suruh puasa, jadi aku puasa la..
Ali : Kenapa tak solat?
Abu : Eh, suka hati aku la..hak masing2..
Ali : Owh..tp kan ALLAH yg suruh kita solat
Abu : ..............
................................................................................

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Berapa banyak orang yang berpuasa tetapi dia tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga. [Riwayat Ibnu Majah]

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik