Sunday, 7 August 2011

Diam adalah cara terbaik




Nabi SAW bersabda : “Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai.”
(Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim).

Andai mahu berkata - kata , biarlah butir bicaranya yang baik - baik serta mendatangkan manfaat . Jangan bercakap ikut sedap lidah sendiri sahaja . Perlu ambil kira sensitiviti orang sekeliling .


Ini tak , pantang dapat berkumpul dengan kawan2 sekepala , mula lah perlbagai topik yang nak di keluarkan . Yang paling tak boleh blah sekali bila bersembang tu , mesti akan ada ayat2 yang nak melencong ke arah yang tuuuuuutttt ......errrrmmm , faham - faham sendirilah ye .



Bila di tegur , dorang balas balik : Alah , melawak aje lah . Kalau tak buat macam ni bosan lah nanti .... Mau tertidur kat office kalau x melawak .
Huh , macam tu pulak ke ? Ermmm , kalau nak hilangkan ngantuk dengan melawak sekali pun , janganlah sampai melampaui batas . Nak - nak lagi time bulan Ramadhan . Nanti tak memasal jek hilang semua pahala puasa tu , yang tinggal lapar + dahaga je ...... berbaloi ke tu ..... ?


“Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya”.(Riwayat Abu Naim)

Jadinya , berdiam itu lebih baik dari bercakap banyak tapi kosong tanpa pengisian , betul tak ?


Percuma Voucher RM 350 untuk pembentukan wajah

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik