Friday, 4 November 2011

:: Pengguna Malaysia,Ini Yang Anda Perlu Tahu....!!

Dalam menjalani kehidupan harian, kita cenderung untuk tersandung/tersungkur di sebabkan beberapa kemalangan kecil yang mungkin kelihatan seperti satu 'kemalangan' bagi kita untuk bertanggungjawab. Dan anda cenderung memberitahu diri anda bahawa :

•“Jika saya tidak buat ini.”
•“Jika saya mengelakkannya.”
•“Ia tidak akan berlaku jika.”
•“Ini salah saya
Tetapi cuba anda fikirkan semula

Adakah anda BENAR-BENAR bersalah?
Katakan, anda meletakkan kereta anda di satu tempat letak kereta kawasan membeli belah , dan anda kembali dan mendapati kereta anda telah rosak dan dipecahkan dengan barang-barang kepunyaan anda semua dicuri.


Fikirkan anda telah membayar tempat letak kereta anda dan percaya  yang kenderaan anda berada dalam keadaan yang baik dan selamat.
Adakah pengendali parkir pusat beli-belah bertanggungjawab untuk kehilangan anda?
#Malaysians HARUS Tahu.....!!Pernahkan anda mempunyai pengalaman membeli barangan di sebuah kedai,dan barangan yang di beli tidak dapat berfungsi dengan baik seperti sepatutnya?Dan pihak kedai pula tidak mahu membayar ganti rugi atau melakukan sebarang pembayaran.Tindakan apa yang wajar di ambil jika kita berada dalam situasi di atas?
#Ini yang Malaysia HARUS Tahu....!!


Dalam situasi lain,bagaimana pula jika sedang anda berjalan di shopping mall,tiba-tiba anda cedera kerana tergelincir akibat lantai yang basah.
Mungkin anda berfikir bahawa itu adalah salah anda kerana tidak berhati-hati dan terus mendiamkan diri sambil menanggung kesakitan akibat tergelincir untuk beberapa hari atau beberapa minggu...!!!
Tapi fikirkan kembali,adakah ianya benar-benar sepenuhnya datang dari kecuaian diri kita sendiri?Bagaimana pula tanggungjawab pihak pusat membeli belah?
#Ini yang Malaysia HARUS Tahu....!!

Sebagai seorang rakyat/pengguna,anda berhak untuk tahu mengenai hak-hak anda sebagai seorang pengguna.Terutamanya apabila ianya melibatkan senario yang sangat biasa kita lihat walaupun ianya hanya di lihat sebagai perkara kecil.Dan sekarang anda harus berkata :
SAYA INGIN TAHU...!! 

Dan di sinilah anda perlu tahu tentang segalanya.Klik SINI untuk menegtahui langkah-langkah terbaik jika anda berhadapan dengan situasi di atas.Jangan berdiam diri......!!!! Kerana sebagai pengguna serta orang ramai,kita punya hak.

Cenderamata untuk yang tersayang

 
Images by Freepik